شورای امنیت سازمان ملل قطعنامهای درباره نحوه تعامل با حکومت سرپرست چند روز پیش با اکثریت آرای ۱۵ عضو دایمی و غیر دایمی این شورا تصویب کرد.
به گزارش انصار، این قطعنامه در عدم موجودیت نماینده افغانستان تصویب شد و انتظار میرود که نمایندهی جدیدی برای گفتگوها با حکومت طالبان گماشته شود. اما حکومت طالبان در واکنشی گفته است که این قطعنامه بدون مشوره با آنان تصویب شده است و به نماینده جدید در امور افغانستان ضرورت نیست. اما کارشناسان سیاسی چی میگویند؟
ویس ناصری، کارشناس سیاسی در برنامهی «ایکس اسپیس» خامهپرس گفت که تصویب این قطعنامه نشان میدهد که جهان در این دو سال اخیر در قضیه افغانستان بی تفاوت نبوده و خواستهای مشخص جامعهی جهانی مبتنی بر رعایت حقوق بشر و تشکیل حکومت فراگیر استوار باقی مانده است.
این قطعنامه با ۱۳ رای موافق و دو رای ممتنع از سوی چین و روسیه تصویب شده که نتیجهی گزارش فریدون سینیوراوغلی، فرستادهی ویژهی دبیرکل سازمان ملل در امور افغانستان و همچنان گزارشهای یوناما در افغانستان بود.
آقای ویس میافزاید که خواستهای مطرح شده در این قطعنامه روشن هستند، و تعیین یک نمایده جدید برای گفتمانها جهت ادغام افغانستان با جامعهی جهانی نیز امر مهم است. اما آنچه در بیانیهی وزارت خارجهی حکومت طالبان آمده است، مخالفت شدید با قطعنامهی شورای امنیت را نشان میدهد: طالبان میگویند که نماینده جدید در حضور نمایندگی مثل یوناما در افغانستان، نیاز نیست و تجربهها ثابت ساخته که نقش فرستادههای سازمان ملل به نفع افغانستان نبوده.
همچنان ایجاد یک «نقشه راه» برای ادغام افغانستان در جامعهی بینالمللی و ایجاد مجموعهی از میکانیزمهای نظارتی بر اجرای توصیههای ارائه شده است.
اما فضل هادی وزین، کارشناس دیگر سیاسی به این باور است که قطعنامه باعث میشود قضایای داخلی افغانستان بینالمللی شود و پای خارجیها مثل گذشته در بحثهای داخلی این کشور پابرجا بماند. آقای وزین تاکید میورزد که «نقشه راه» باید «افغانی» باشد و تصامیم از سوی شهروندان افغانستان اتخاذ شود. او میگوید: «اتکا به خارجیها برای حل مشکلات داخلی افغانستان راه حل نیست.»
پیشنویس قطعنامه از سوی جاپان و امارات متحدهی عربی پیشنهاد شده است. امریکا نیز از تعیین نماینده ویژه حمایت قوی خود را اعلام کرد. اما روسیه که در این قطعنامه رای ممتنع داده بود، نمایندهی اش در شورای امنیت گفت، در صورت که با مقامهای طالبان مشورت نشود، از فرستادهی ویژه حمایت نخواهند کرد.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/29349